با چه روشی لباس های بیمارستانی را استریل کنیم؟
ضدعفونی کردن تجهیزات و البسه بیمارستانی، یکی از مهمترین دغدغههای مراکز درمانی محسوب میشود؛ زیرا وسایل پارچهای از عوامل خیلی مهم در انتقال عفونت هستند. بنابراین به البسه بیمارستانی پارچهای باید توجه بیشتری نمود. فرآیند شستشو و انواع روش ضدعفونی در اکثر مراکز درمانی شامل حذف ویروس و باکتریهای رویشی میباشد. حفظ پاکیزگی تجهیزات پزشکی به منظور جلوگیری از انتقال انواع باکتری و ویروس به کادر درمان و بیماران صورت میگیرد. در ادامه، پارچه بیمارستانی توضیحات بیشتری در این باره خدمت شما ارائه میدهد.
آنچه خواهید خواند:
ضدعفونی البسه بیمارستانی
رختشویخانه
روش های پاکسازی لباس بیمارستانی
تفاوت ضدعفونی و استریلیزاسیون
ضدعفونی البسه بیمارستانی
مراکز درمانی باید مدیریتی در زمینه پاکسازی و ضدعفونی کردن البسه بیمارستانی داشته باشند تا سلامت بیمار را تضمین و از بروز عفونت و آلودگی جلوگیری کنند. بیمارستانها باید سیاستی مبنی بر جمعآوری، حمل و نقل و شستشو لباسها و پارچههای آلوده داشته باشند. این لباسها و پارچهها شامل لباس بیمار، پتو، ملحفه، روبالشتی، یونیفرم کارکنان، لباس افراد حاضر در اتاق عمل، گان جراح، شان جراح و … میباشند.
رختشویخانه
در مراکز درمانی بزرگ، قسمتی به نام رختشویخانه تعبیه میشود که مخصوص شستشوی البسه است و کف آن را با متریال مستحکم، مناسب و قابل شستشو میسازند تا در صورت برخورد با آب و مواد شوینده آسیب نبیند. این قسمت شامل دو بخش مجزا است که یکی مخصوص البسه کثیف و دیگری مخصوص البسه تمیز میباشد. تلاش بر این است که این دو بخش هیچگونه تماسی با یکدیگر نداشته باشند. معمولا بخش آلوده را طوری طراحی میکنند که دارای فشار منفی باشد. یعنی اینکه هوا از سمت بخش تمیز به سمت بخش کثیف جریان بیابد و برعکس نشود.
تمام کارکنان بخش رختشویخانه در برابر هپاتیت ب واکسینه میشوند. وسایل ضرور رختشویخانه عبارت است از:
سینک مناسب
لوازم حفاظت فردی به مقدار مورد نیاز
تسهیلات شستشوی دست
سطل زباله پدالی و دربدار
معمولا در مراکز درمانی دو لباسشویی بزرگ و صنعتی و تمام اتومات تجهیز میشود که یکی از آن ها مخصوص البسه تمیز و دیگری مخصوص البسه عفونی است.
رختشویخانه بیمارستان
روش های پاکسازی لباس بیمارستانی
حجم لباسهایی که باید در بیمارستانها استریل شوند، خیلی زیاد است که مهمترینشان گانهای جراحی هستند که نیازمند استریلیزاسیون قوی هستند تا از بروز عفونت و بیماری هم برای بیمار و هم جراح جلوگیری شود. برای پاکسازی و گندزدایی البسه بیمارستانی دو روش وجود دارد:
روش فیزیکی
روش شیمیایی
با استفاده از روشهای فیزیکی زیر میتوان البسه بیمارستانی را ضدعفونی و استریل کرد:
نور طبیعی آفتاب
استفاده از امواج اولتراسونیک
حرارت دادن
اشعه دادن
فیلتراسیون
و ...
روش شیمیایی
بیمارستانها روش شیمیایی را در شرایطی استفاده میکنند که از روش فیزیکی، نتیجه دلخواهی نگرفته باشند. در این روش، سعی بر این است که با توجه به یک سری عوامل و اطلاعات، استریل کردن به صورت قطعیتر انجام شود. به همین دلیل در روش شیمیایی، مقدار زیادی مواد شوینده به کار میرود.
درروش شیمیایی گاهی از موادی مثل آب ژاول نیز استفاده میشود. عوامل و اطلاعاتی که در روش شیمیایی باید مورد توجه و بررسی قرار گیرند به شرح زیر است:
غلظت ماده ضدعفونی
ساختار شیمیایی ماده
مدت زمانی که لباس در معرض ماده شیمیایی قرار میگیرد.
کیفیت و کمیت نوع و تعداد میکروارگانیسمها
استریل البسه بیمارستانی به روش شیمیایی
نوع شوینده مصرفی برای هر لباس، مدت زمان شستشو و حتی درجه آب کاملاً به نوع آلودگی لباس بستگی دارد. البسه و پارچههای آلوده به خون باید از باقی البسه و پارچه ها جداسازی شده و با آب 12 درجه (سانتی گراد) شستشو داده شوند.
اگر امکان تعیین دقیق درجه آب را ندارید از مایع سفید کننده استفاده کنید و پس از شستشو لباس را در دمای 13 درجه (سانتی گراد) خشک کنید. البسه بیمارستانی پس از شستشو و خشک شدن نباید در معرض آلودگی قرار گیرند و باید بستهبندی شده و سپس حمل نقل آنها صورت گیرد. در ضدعفونی کردن البسه معمولا تست صورت نمیگیرد بیشتر تلاش بر بالا بردن استانداردهای استریلیزاسیون میباشد.
تفاوت ضدعفونی و استریلیزاسیون
ضدعفونی و استریل کردن در زبان عامیانه یکی شناخته میشوند. اما باید گفت که ضدعفونی کردن و استریلیزاسیون با هم تفاوت دارند. ضد عفونی کردن البسه و تجهیزات به معنی از بین بردن همه یا بسیاری از پاتوژنها به غیر از اسپور باکتریها میباشد؛ اما استریلیزاسیون به معنی حذف تمام میکروبها و باکتریها و آلودگیهاست.