طبق آمارهای آژانس تحقیقات و کیفیت سلامت، عفونتها شایعترین مشکل در بین افراد تحت درمان در بیمارستانها هستند. در این مقاله از پارچه بیمارستانی، به معرفی انواع محلول های ضدعفونی کننده در بیمارستان، بهترین و جدیدترین آنها و کاربرد هریک پرداخته شده است.
طبق آمارهای آژانس تحقیقات و کیفیت سلامت، عفونتها شایعترین مشکل در بین افراد تحت درمان در بیمارستانها هستند. به گفته برخی از متخصصان 15 تا 20 درصد عفونتهای بیمارستانی در هوا معلقند. با توجه به این موضوع و خطر بالای عفونتها و ویروسها برای بیماران همه بیمارستانها باید به فکر کنترل و مهار این عفونتها از طریق محلول های ضدعفونی کننده باشند.
به نظر شما، با وجود پیشرفت علم و خطر بالای عفونتها، استفاده از محلول های ضدعفونی کننده در بیمارستانها باید به شکل قبل باشد؟ آیا میتوان مواد جدیدتری برای مقابله با شیوع بیماریهای عفونی در بیمارستانها، پیدا کرد؟
استفاده از محلولهای ضدعفونی کننده، در این روزهای کرونایی، جزء جدانشدنی زندگی انسان امروزی شده است. حال اگر بحث استفاده از محلول ضدعفونی کننده در بیمارستان به میان بیاید نیز باید به صورتی جدیتر دست به انتخاب زد. چون بیمارستان محلی حساس و حیاتی برای انواع بیماران با بیماریها و امراض گوناگون آنها است. بیماریهایی که ممکن است واگیر داشته باشند و یا نسبت به میکروبها مقاومت کمی داشته باشند. مکانهایی در بیمارستانها نیز مثل اتاق عمل، ICU، CCU که جز بخش مراقبتهای ویژه قرار دارند و باید نسبت به دیگر فضاهای بیمارستانی از ایمنی و ضدعفونی بیشتری برخوردار باشند.
در این مقاله، به معرفی انواع محلول های ضدعفونی کننده در بیمارستان، بهترین و جدیدترین آنها و کاربرد هریک پرداخته میشود.
انواع مواد گندزدا در بیمارستان
گندزداها موادی هستند که بر روی سطوح بیجان و برای نابودی عوامل بیماریزا استفاده میشوند. گندزداها سبب استریل شدن شی نمیشوند و نمیتوان گفت همه میکروبها را نابود میکنند. گندزداها به دو دسته تقسیم میشوند:
فیزیكی: حرارت، استفاده از سرما، خشک کردن، پرتودهی یا اشعه دادن
شیمیایی: آلدهید، فرمالدهید، استریلیزه کننده های شیمیایی گازی شكل، اسیدها، الكل ها، فنول و مشتقات آن
پس از بیان کاربرد گندزداها، در ادامه به معرفی برخی از انواع گندزداهای معروف و پرکاربرد در بیمارستان ها پرداخته میشود:
استرانیوس: گندزدایی ابزار مقاوم به حرارت الرنگوسكوپسور
فانیوس: گندزدایی سطوح وکف
50AFدکونکس: گندزدایی سطوح وکف
دکونکس53پالس: ضدعفونی ابزار
DD1آنیوزایم: گندزدایی ابزار
اسپری سریع الاثرمیکروزید: گندزدایی سطوح
وایتکس5 %: گندزدایی سطوح ووسایل
لیست ضدعفونی کننده های بیمارستانی
استفاده از محلول های ضدعفونی کننده در بیمارستان، یکی از مهمترین عوامل موثر بر مهار عفونتها در بیمارستان هاست. این محلولها نسبت به گندزداها نقش بسیاری در از بین بردن ویریسها و میکروبها دارند.
بهترین و معروفترین محلول های ضدعفونی کننده در بیمارستان شامل موارد زیر میشود:
ضدعفونی با هیپوکلریت سدیم در سطوح محیطی بیمارستان: در کاهش آلودگی و پیشگیری از عفونت و منجر به مهار رشد میکروارگانیسمها تاثیر زیادی دارد.
پراکسید هیدروژن: آلودگی توسط عوامل بیماریزای مقاوم در برابر چند دارو در سطوح نرم مانند پردههای کنار تخت را کاهش میدهد.
آب الکترولیز شده: در کاهش باکتریهای هوازی و اسپورهای C. دیفیسیل به طور قابل توجه و بدون باقی گذاشتن هیچ پسماند سمی بر روی سطوح موثر است.
پلاسمای فشار اتمسفر: فعالیت ضد باکتریایی در برابر انواع پاتوژنها دارند.
ضدعفونی کننده نانو نقره: محصولی جدید و غیر الکلی است که خاصیت ضد قارچی هم دارد.
دکوسپت: یکی از معروفترین محلولهای ضدعفونی دست است.
سپتی اسکراب : اسكراب قبل از عمل دست جراح و کادر اتاق عمل به کار میرود.
بتادین (پوویدون آیداین 10 درصد): جهت ضدعفونی کردن پوست و سوختگیهای درجه 2و 3 و همچنین ضدعفونی کردن محل تزریق و در آخر در پیشگیری از عفونت در بخیه و پانسمان موثر است.
محلول ضد عفونی کننده سطوح
محلول ضدعفونی کننده به موادی گفته میشود که بر روی بافت زنده اثر میگذارند و آنها را از میکروبها، عفونتها، عوامل مخرب و مضر پاک میکنند. منظور از بافت زنده همان پوست بدن انسان و جانداران است. این مواد با اثر برروی باکتریها، ویروسها، قارچها، آنها را از بین برده و از رشد آنها جلوگیری میکنند.
حال با توجه به تعریف مواد گندزدا در مطالب قبل، میتوان گفت محلول های ضدعفونی کننده در بیمارستان برای سطوح، موادی هستند که بر روی سطوح اثر میگذارند و تفاوتشان با مواد گندزدا، در این است که با استفاده از آنها بهتر میتوان از رشد، گسترش و انتقال باکتریها و عفونتها بر روی سطوح، جلوگیری کرد.